O Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka banja je najveća i najlepša banja u Srbiji krunisana epitetom „Kraljica srpskog turizma“, ovde možete ne samo da poboljšate svoje zdravlje, već i da se odmarate u bilo koje doba godine

 

vrnjacka-banja_izvor-topla-voda-41

O BANJI

LOКACIJA, КLIMA, UDALJENOST

Vrnjačka banja se nalazi u centralnoj Srbiji, na padinama planine Goč (1.147 m), na nadmorskoj visini od 220-300 m. Кlima je subalpska / umereno kontinentalna, blaga leta i tople zime. Šuma planine Goč  štiti Vrnjačku banju od vetrova i stvara odličnu mikroklimu. Prava oaza mira i zelenila – veliki banjski park koji upotpunjuju brojne biljne vrste, sadnice ukrasnog bilja, skulpture, paviljoni, klupe, fontane, Japanski vrt  i botanička bašta.
Za ljubitelje sporta postoji veliki broj objekata zatvorenog tipa i terena na otvorenom za bavljenje sportom, skijaške staze i staze za sankanje (na planini Goč), dečija igrališta. Za ljubitelje umetnosti, posebno su interesantna kulturna dešavanja tokom leta. Veliki broj kafića, restorana.
Do aerodroma: Beograd: 230 km, Niš: 130 km

ISTORIJA

Mineralnim vodama Vrnjačka banja daruje svoje posetioce vekovima. Stare svetske civilizacije izuzetno su cenile vodu i njen uticaj na razvoj duha i tela i to je razlog zbog koga je voda sa banjskih izvora korišćena u doba rimljana. Početkom XIX veka knjaz Miloš je najmio saksonskog geologa barona Herdera da ispita mineralne izvore u Srbiji i tom prilikom je ispitana i vrnjačka topla mineralna voda. 1846. godine u Budimpešti su urađene analize vode, a 1868. otvorena je prva sezona. Vrnjačka banja postala je letnja rezidencija srpske elite, počela je izgradnja luksuznih vila.
Tokom XX veka banja se širila, napravljeno je šetalište, otvoreni su restorani i kafići, umetničke galerije, muzej, pozorište, bioskop. Naselje nastavlja da raste – svake godine se grade nove vile i hoteli.

LEČENJE

MEDICINSKI FAKTORI

  • Termomineralni izvori – od sedam banjskih izvora četiri se koriste za tradicionalne banjske terapije i to: Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina. Voda sa dva izvora se flašira i prodaje pod brendom Voda Vrnjci.
  • Peloid – lekovito mineralno blato.
  • Posebna mikroklima.

TERMOMINERALNI IZVORI

  • Topla voda – specifična je po svojoj temperaturi, koja je identična temperaturi ljudskog tela (36,5 ° C), što izvor svrstava u homeoterme.Voda sa ovog izvora je natrijum-hidrokarbonatna, ugljeno, kisela homeoterm.Po lekovitim svojstvima uporediva je sa vodama Кarlovih Vara i Baden-Badena.
  • Jezero – hladna mineralna voda (27° C) Voda je zemno alkalna ugljeno kisela hipoterma.
  • Snežnik – hladna mineralna voda (16.8 ° C) . Voda sa ovog izvora je zemno alkalne ugljeno kisele aterma. Mineraloški sastav, pH vrednost uz posebnu temperaturu kao i značajno niži sadržaj slobodnog CO2.
  • Slatina – hladna mineralna voda (14 ° C) Voda s aovog izvora je zemno alkalne ugljeno kisele aterma. Mineraloški sastav, pH vrednost i temperatura indikuju ovu vodu da se može koristiti kao pomoćno terapijsko sredstvo i isključivo se koristi u kombinaciji sa drugim mineralnim vodama

Mineralne vode i peloid treba konzumirati iskljucivo uz konsultaciju lekara.

vrnjacka-banja_izvor-jezero-2